Cezai şart tek taraflı olur mu?
Cezai şart genellikle sözleşmelerde belirtilse de, cezai şart mutlaka bir anlaşmanın sonucu olmak zorunda değildir, tek taraflı bir hukuki işlemle de elde edilebilir. İş hayatında, cezai şartlara genellikle taraflar arasındaki sözleşmelerde rastlanır.
Cezai şart ne zaman geçersiz olur?
Sözleşme, hukuka aykırılık veya ahlaka aykırılık, başlangıçta imkânsızlık, fiil ehliyetsizliği veya şekil eksikliği gibi sebeplerden dolayı geçersiz ise, sözleşmede öngörülen cezai şart da geçersizdir.
Sözleşmeden dönme halinde cezai şart istenebilir mi?
Borçlu, sözleşme cezasını ödeyerek tek taraflı bir cayma hakkına sahip olduğunu ispat etme hakkını saklı tutar. Borçlu, alacaklıyla yaptığı sözleşmede, isterse sözleşmeden cayabilir ve alacaklıya yalnızca sözleşme cezasını ödeyebilir.
Cezası şart neye göre belirlenir?
Cezai şart, gerçek borca dayalı olup, kiralık konut ve kapsam dahilindeki işyerlerinde kira bedelinin zamanında ödenmemesi nedeniyle ceza uygulanamayan durumlar ile tüketici sözleşmelerine tüketici aleyhine cezai şart konulması durumları hariç olmak üzere her türlü borç için kaldırılabilir.
Cezai şart belirsiz olabilir mi?
Cezai şart sözleşmenin erken feshine bağlı kılınmışsa, sürekli iş sözleşmelerine uygulanamaz. Çünkü sürekli iş sözleşmelerinde belirli bir fesih tarihi yoktur.
Cezai şart müspet zarar mı?
Yukarıda açıklandığı üzere gecikme cezası, ifaya eklenen bir cezai şart olup Yargıtay içtihatlarında ifaya bağlı olumlu zarar olarak tanımlanmıştır.
Cezai şart için ihtar gerekir mi?
Zira taraflar arasında akdedilen sözleşmede cezanın nasıl tahsil edileceğine ilişkin açık bir hüküm varsa, bu hükümlerin uygulanması için alacaklının borçluya ihtar veya ihbarda bulunması gerekmez.
Sözleşmenin feshi halinde cezai şart istenebilir mi?
Sözleşme, sözleşmede öngörülen sebeplerden başka bir sebeple ve vaktinden önce feshedilirse, sözleşmeyi fesheden tarafa sözleşme cezası ödenmesi emredilebilir. Böyle bir ceza maddesi, sözleşmenin haksız yere feshedilmesini önlemek için tasarlanmıştır.
Cezai şart ve gecikme tazminatı aynı anda istenebilir mi?
Sözleşmede yer alan cezai şart dışında, taraflar arasındaki sözleşmede gecikme halinde tazminat ödenmesine ilişkin bir hüküm bulunmamaktadır.
Sözleşmeden dönme tek taraflı mı?
Vasiyetname, vakıf kurulması, sözleşmenin feshi veya sözleşmeden dönülmesi tek taraflı hukuki işlemlerdir.
Cezai şart zamanaşımına uğrar mı?
TBK 182’de bunun için özel bir düzenleme vardır. Asıl hizmet tamamen imkânsız hale gelmişse, sözleşmede bu durumda da sözleşmesel cezai şart istenebileceği belirtilmişse sözleşmesel cezai şart talep edilebilir. Asıl borç sona ererse cezai şart da sona erer.
Cayma bedeli cezai şart mıdır?
Kurtarma cezası, borçlunun kararlaştırılan sözleşme cezasını ödeyerek sözleşmesel borcundan kurtulmasını sağlayan bir seçenektir. Bu bakımdan doktrinde, tazminat cezası gerçek bir ceza suçu olmayıp, bir çekilme tazminatı (çekilme parası anlamında) olduğu belirtilmektedir[15].
Cezai şart ne zaman muaccel olur?
Peki ceza maddesi ne zaman vadesi gelir? Ceza maddesi sözleşmede kararlaştırıldığı için, yukarıda belirtilen koşul gerçekleştiğinde, yani yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda vadesi gelir. Ceza maddesinin vadesi gelmesi için borçlunun ödemeyi geciktirmesine gerek yoktur.
Cezai şart ıslah edilebilir mi?
Sorunuzun ikinci kısmına gelince; şüphesiz kısmi cezai şart talebinde bulunup bilirkişi incelemesi sonrasında durumunuzu düzelttirebilirsiniz.
Hangi durumlarda ceza verilmez?
Madde 26 – (1) Hiç kimse, hakkını kullandığı için cezalandırılamaz. (2) Hiç kimse, kullanmakta serbest olduğu bir hakla ilgili olarak açık rızası kapsamında işlediği bir fiilden dolayı cezalandırılamaz.
Cezai şart ıslah edilebilir mi?
Sorunuzun ikinci kısmına gelince; şüphesiz kısmi cezai şart talebinde bulunup bilirkişi incelemesi sonrasında durumunuzu düzelttirebilirsiniz.
Cezai şart kusura bağlı mıdır?
Türk hukukunda ceza ile suçluluk arasındaki ilişki tartışmalıdır. Bazı yazarlar cezanın ancak borçlunun borcu kendi kusuruyla ihlal etmesi halinde talep edilebileceğini kabul ederken, bir diğer görüş ise cezanın borçlunun kusuruna bağlı kılınamayacağı görüşündedir.
Cezai şart bir tazminat mıdır?
Cezai şartın zarardan bağımsız olması, cezai şartın işlevinin tazmin olmadığını göstermektedir [12]. Zarar olmasa bile cezai şart istenebilirken, zarar olmadan tazminat istenemez.
Kimlerin cezai sorumluluğu yoktur?
Cezai sorumluluğu ortadan kaldırabilecek veya azaltabilecek nedenler vardır. Bunlardan bazıları öznel nedenlerdir. Bunlar, suçlunun iradesi ve temyiz hakkıyla ilgili olan ve onun kişiliğinde var olan nedenlerdir. Bunlara örnek olarak akıl hastalığı, azınlık ve sağır-dilsiz verilebilir.