Buğdayda kardeşlenme ne demek?
Bitkinin kök sayısı kardeşlenmeyle, yani her çimlenen tohumdan birden fazla gövde oluşmasıyla artar. Kardeşlenmeyle ilgili tüm oluşumlar bitkinin kök tacı içinde gerçekleşir. Kardeşlenmenin şiddeti; çeşide (genotipe), toprak ve iklim faktörlerine, ekim zamanına (yaz-kış ekimi) ve sıklığa (norm) bağlıdır.
Buğday kardeşlenme dönemi nasıl anlaşılır?
Ekim zamanlarına göre buğdayın tahmini kardeşlenme zamanları; İlimizde; Erken ekilen buğdaylar ARALIK ayında, normal ekim döneminde ekilen buğdaylar OCAK ayında, geç ekilen buğdaylar ise ŞUBAT ayında yumurtadan çıkacaktır.
Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?
Kardeşlenmeyi hızlandırmak için buğdayda kardeşlenme döneminde ilk uygulama dekara 350 cm3’tür. EkosolFarm sıvı solucan gübresi, sonbaharda püskürtme veya yağmurlama sistemleri kullanılarak uygulanır.
Arpada kardeşlenme nedir?
Kardeşlik; Tahıllarda bir tohumdan birden fazla sapın oluşmasıdır. Her sapın ayrı kökleri vardır ve kardeşlenme kışın ve seyrek ekimde daha fazla, yazın ve sık ekimde daha az olur. Kardeşlenme erken ekimlerde geç ekimlere göre daha sık görülür.
Buğdayda yüksek verim nasıl alınır?
Genel bir kılavuz olarak buğday yetiştiriciliğinde dekara 600 kg’ın üzerinde verim elde etmek ve dengeli gübreleme sağlamak için 12-14 kg/gün saf azot ve 4-5 kg/gün fosfor dozları yeterlidir. Fosforlu gübreler ekim sırasında veya ekimden önce toprağa uygulanmalıdır.
Buğdayın proteini nasıl artar?
Buğday taneleri protein ve nişasta içerir ve çok yağmurlu yıllarda nişasta tanede daha uzun süre kalır ve daha büyük miktarlarda birikir. İstenilen protein içeriğine ulaşmada en önemli faktör azot gübrelemesidir, çünkü proteinlerin yapı taşı azottur.
Buğday derin ekilirse ne olur?
EKİM MESAFESİ Tohum derin ekilirse, çıkış zayıf olacaktır. Ancak, kurak bölgelerde, hafif topraklara derin ekilir. Don riski olan bölgelerde, kökler gelişme şansı bulmadan önce don nedeniyle zarar göreceğinden, erken ve derin ekim önerilir.
Süt olum dönemi ne demek?
Süt oluşum dönemi (protein birikimi): 20-25 gün süren bu dönemin sonunda tanedeki su oranı %60 civarına ulaşır ve tanenin içi boza kıvamına gelir.
Klorlu gübre nasıl anlaşılır?
Klorlu gübreler nasıl tanınır? Torbada anlamasanız bile, damla sulama sırasında toprak yüzeyinde beyaz tuz birikimi gözlemlenir, ancak anlaşılması çok kolaydır. Topraktaki aşırı klorla mücadele etmek için, tuzluluğu azaltmak için pH düzenleyici tuz giderme ürünleri vardır.
Buğday en çok hangi gübreyi sever?
Buğday için hangi gübre kullanılır? Buğdaya azotlu ve fosforlu gübreler uygulanabilir. Buğday yetiştiriciliğinde amonyum nitrat, üre gübreleri ve kompleks gübreler tercih edilir.
Buğdaya kalsiyum ne zaman atılır?
Uygulama sulama öncesi yapılmalı veya uygulama sonrası su verilmelidir. NOT: KALSIYUM tek başına uygulanmalıdır. Yapraktan uygulama 10-15 günde bir, damla sulama ise haftada bir yapılır.
Arpa verimi nasıl artırılır?
Arpa sulanacaksa iki su verilir: birincisi sap aşamasında ve ikincisi laktasyon aşamasında. Sadece su verilecekse, laktasyon aşamasında verilmelidir. Arpa hasadının geciktirilmesi hem verimi hem de su içeriğini artırır.
Arpa mı daha verimli buğday mı?
Buğday, zengin, nemli topraklarda daha fazla verim verir. Bu nedenle köylüler en güçlü tarlalarına arpa eker ve bu tarlalara arpa tarlaları derler. Arpa başaklarının uzun dikenleri ve tek tek çiçekleri vardır. Yaprakları buğdayınkinden daha geniştir.
Dap gübresi buğdaya ne kadar atılır?
Dekara verilecek gübre miktarı ürüne göre ortalama şu şekilde hesaplanır: Buğday: 13-21 kg. Arpa: 9-14 kg. Dane ve silajlık mısır: (orta ve ağır topraklarda) 23-37 kg.
Buğdaya çinko ne zaman atılır?
Çinko noksanlığında, kardeşlenme döneminden itibaren 15-20 gün aralıklarla 2-3 kez çinko sülfat yaprak uygulaması yapılmalıdır.
Buğdayda randıman ne demek?
Verim: Temizlenmiş ve tavlanmış buğdayın 100 ağırlıkça öğütülmesiyle elde edilen un miktarıdır.
Buğday derin ekilirse ne olur?
EKİM MESAFESİ Tohum derin ekilirse, çıkış zayıf olacaktır. Ancak, kurak bölgelerde, hafif topraklara derin ekilir. Don riski olan bölgelerde, kökler gelişme şansı bulmadan önce don nedeniyle zarar göreceğinden, erken ve derin ekim önerilir.
Bir buğday tanesinden kaç başak çıkar?
Verimli saplarda başak başına düşen ortalama tane sayısı 19,54 ile 36,02 arasında değişmektedir. Başakta en fazla tane sayısı ana sapta sayılmış, bunu 27 tane takip etmiştir.
Buğdayda dönme neden olur?
Bu, gevşek protein ağları arasında aşırı nişasta birikmesinden kaynaklanır. Bu, protein ağlarının parçalanmasına neden olur. Bu nedenle, tahıl camsı olmaktan ziyade unlu görünür. Bu tür tahıllara yuvarlak tahıllar denir.
Tavsiyeli Bağlantılar: Öz Bilinç Nedir Örnek